V současné době je nabídka trávního osiva opravdu bohatá. Vybrat si tak mohou všichni, kteří si ve své zahradě chtějí vytvořit nové travnaté plochy. Pokud je potřeba založit trávník na jižní straně pozemku, zvolte trávní osivo, které snese sluneční záření a nedojde k jeho usychání. Na straně severní to naopak bude druh, určený do stinných míst. Specializované obchody nabízejí osiva okrasná, parková, zátěžová, luční či regenerační. Které z nich bude nejvhodnější pro vaši zahradu, dořešte přímo na prodejně s odborníkem. Ujasněte si, jakou funkci má trávník plnit a kolik času jste schopni věnovat jeho údržbě. Od toho se bude výběr nejvhodnějšího trávního osiva odvíjet. I na okrasné ploše můžete vysévat trávní semeno, které má vysokou odolnost proti sešlapávání. A nebude vám vadit, když se vám zahradou prožene houf dětí ze sousedství.
Trávník před domem

Vytvoříte kvalitní trávník

Pokud se rozhodnete pro založení nového trávníku na vašem pozemku, nejvhodnější období pro jeho výsev je od půlky dubna do půlky května. Trávník je velmi náročný na kvalitu půdy, a proto se vyplatí věnovat její přípravě pozornost. Miluje středně těžkou půdu, zpracovanou do hloubky alespoň patnáct centimetrů. Pokud to bude potřebné, pozemek před výsevem poorejte. Menší plochy stačí zpracovat rotavátorem. Zjemnit půdu je možné přidáváním písku, kompostu a rašeliny. Těsně před setím povrch utužíme válením a poté povrch lehce nakypříme. Aby se trávní semeno mělo do čeho zakořenit.
Zavlažování trávníku
První sekání po výsevu, při výšce kolem deseti centimetrů, musí být provedeno s dobře seřízeným sekacím strojem. Aby nedošlo k poškození nově vytvořeného kořenového systému. Pokud je jaro bez deště, zajistíme nově vysetému trávníku závlahu. Nejintenzivnější růst nastane v období začátku školních prázdnin. To trávník sečeme každý týden, v pozdějších letních měsících stačí dvakrát do týdne. Na podzim už trávník bude hustý a při dobré péči se stane ozdobou zahrady.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu pod tímto článkem jen za 50 Kč
Zobrazit formulář pro nákup